Bibliotheekwet

Reactie

Naam de Bibliotheek aan de Vliet (J.E.C. Stumpel)
Plaats Leidschendam-Voorburg
Datum 17 mei 2013

Vraag1

Graag horen wij uw reactie op dit wetsvoorstel. Als u reageert, doet u dat dan zo concreet mogelijk, bij voorkeur voorzien van tekstvoorstellen.
Opmerking bij artikel 14 en 17:
De lokale bibliotheek meldt nieuwe leners volgens dit voorstel wel tegelijk aan voor de digitale bibliotheek (niet duidelijk is wat dat kost zowel aan de lener als aan de lokale bibliotheek, de laatste mag geen kosten aan de lener in rekening brengen, maar het betekent wel het voeren van een extra administratie) maar andersom is er geen connectie. Dit leidt tot een ongewenste scheiding tussen de digitale en de fysieke bibliotheek, die volgens het voorstel een twee-eenheid is. Deze scheiding leidt tot uitholling van de lokale bibliotheek.
Wij pleiten er voor dat een lid van de landelijke digitale bibliotheek automatisch ook wordt meegeteld en geregistreerd als lid van de bibliotheek van de gemeente waarin hij is ingeschreven. Hierdoor ontstaat ook de genoemde koppeling aan de fysieke bibliotheek. Dit is temeer belangrijk omdat de gelden die gebruikt worden voor de content waarover de gebruiker van de digitale bibliotheek kan beschikken, direct of indirect bekostigd worden door de gemeente waar hij is ingeschreven. Het is voor de bibliotheken noodzakelijk om te kunnen aantonen hoeveel inwoners van iedere gemeente ervan gebruik maken en daarnaast om gebruikers te kunnen attenderen op de aanvullende mogelijkheden van de fysieke bibliotheek.
Een middel om dit te bewerkstelligen is de nationale bibliotheekpas, waar in de branche aan gewerkt wordt. De burger/klant is er bij gebaat om zo gemakkelijk mogelijk openbare informatie te vinden ongeacht de vorm. Hij wil graag alle informatie in samenhang zien om daaruit een keuze te maken. Het organiseren van twee kanalen, met verschillende aanmeldprocedures levert geen klantengemak op en wellicht wel klantenergernis.

Opmerking bij artikel 25:
De huidige Auteurswet regelt alleen de beschikbaarstelling van fysieke werken. Om te voorkomen dat bibliotheken belemmerd worden in de vrije toegang tot en het beschikbaar stellen van digitale content zou de auteurswet moeten worden aangepast in die zin dat ebooks onder dezelfde ontheffing voor het beschikbaar stellen aan leden van de bibliotheken vallen zoals die nu geldt voor geprinte boeken en dat de vergoeding voor het beschikbaar stellen van ebooks wordt geregeld analoog aan het leenrecht voor fysieke werken.