Het coalitieakkoord noemt de volgende onderwerpen als meest belangrijk voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking:
§ Nederland voert een actief handelsbeleid, waarbij handels- en investeringsverdragen (zoals CETA) een belangrijk instrument zijn. Bij deze verdragen zetten we in op hoge standaarden voor eerlijke productie, mensenrechten, voedselveiligheid, duurzame groei en klimaat.
§ Tegelijkertijd beschermen we onze ondernemers tegen ongewenste investeringen en oneerlijke concurrentie. We ondersteunen ondernemers en het midden- en kleinbedrijf (‘MKB’) om in de wereld succesvol te zijn. We vergroenen onze handelsinstrumenten in lijn met de uitkomsten van de akkoorden van Parijs en Glasgow.
§ Nederland bevordert in de EU de internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen wetgeving (IMVO) en voert nationale IMVO-wetgeving in die rekening houdt met een gelijk speelveld met de omringende landen en implementatie van mogelijke EU-regelgeving.
§ We streven ernaar arbitrage waar mogelijk via het nieuwe geschillenbeslechtingshof of nationale instituties in te richten, en aanvullende mechanismen transparant te maken.
§ We verhogen de uitgaven aan Ontwikkelingssamenwerking (OS) met structureel €500 miljoen richting de internationale norm en besteden deze extra uitgaven aan het wereldwijde vaccinatieprogramma COVAX, het helpen van ontwikkelingslanden met een groene doorstart in klimaatmitigatie en klimaatadaptatie, en voor opvang in de regio (evt. als onderdeel van bredere migratieafspraken).
§ We houden focus in het OS beleid. Zo leveren we een grotere bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) en het bestrijden van de grondoorzaken van armoede, terreur, migratie en klimaatverandering. Met nationale partners, waaronder het maatschappelijk middenveld, en internationale partners zetten we ons in voor deze ambitieuze doelen.
§ We ontwikkelen een Nederlandse ‘Global Health’ strategie en zetten in op de uitbanning van HIV in het kader van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en TBC in 2030.
§ We formuleren een gerichte Afrika-strategie. Deze strategie beoogt een gelijkwaardige economische ontwikkeling te stimuleren, armoede te verminderen, mensenrechten te verbeteren, irreguliere migratie te beperken.
§ Een deel van het OS-budget blijft beschikbaar voor noodhulp, waaronder via nationale partners zoals de Dutch Relief Alliance. Binnen de gelden voor noodhulp is budget beschikbaar voor het aanbieden van psychosociale zorg.
Bron: Coalitieakkoord | 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst' (15-12-2021)
Tenslotte heeft de minister het voornemen uitgesproken om hulp en handel voort te zetten: “De manier waarop hulp en handel elkaar kunnen versterken zal één van de centrale verbindingsthema’s zijn in de BHOS-nota.” – Minister voor BHOS, Liesje Schreinemacher
Naast dit voornemen zijn er de ontwikkelingen ten aanzien van de oorlog in Oekraïne: “Door de voortdurende agressie van Rusland slaan veel Oekraïners op de vlucht. Daarom maak ik 20 miljoen euro vrij om hen te helpen met voedsel, water en medische zorg,” aldus Minister voor BHOS, Liesje Schreinemacher.