Wetsvoorstel bevoegdheden schoolonderwijs jonge en oudere kind

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Almere
Datum 29 januari 2021

Vraag1

Hoe beziet u het voorstel voor nieuwe bevoegdheden, mogelijk ook met het oog op arbeidsmarktperspectief? En moeten bekwaamheidseisen hierop aangepast worden? Zo ja, hoe?
Ik zie het als een goed voorstel, hiermee zullen meer jongeren kiezen voor de PABO, niet alleen meer mannen maar ook meer vrouwen die een specifieke voorkeur voor een leeftijdsgroep hebben. Het lijkt me niet wenselijk de keuze al vanaf leerjaar 1 te doen, want er zullen genoeg studenten zijn die hun voorkeur nog niet bepaald hebben. Dus keuze n stages in onderbouw en bovenbouw, bijvoorbeeld na het eerste jaar.

Vraag2

Welke leeftijdsgrens (of jaarlaag-grens) zou u hanteren voor het jonge en het oudere kind – en waarom? Of op welke manier zou u dit willen bepalen?
Het jonge kind groep 1 t/m 3,het oudere kind groep 4 t/m 8

Vraag3

Vindt u het nodig om de toelatingseisen voor de pabo aan te passen aan de nieuwe bevoegdheden? Zo ja, hoe zou u deze willen vormgeven?
Bekwaamheidseisen moeten niet worden aangepast, een strenge selectie bij de poort is belangrijk om de kwaliteit van het onderwijs te behouden (en te stimuleren). Nee, ik vind dat alle leerkrachten een bepaald denk-, reken- en taalniveau moeten hebben.