Besluit loonkostensubsidie en normbedragen studietoeslag Participatiewet 2021 en regeling loonkostensubsidie Participatiewet 2021

Reactie

Naam gemeente Oss (drs. RTGM Manders)
Plaats Oss
Datum 12 augustus 2020

Vraag1

Graag vernemen wij uw reactie op het concept-besluit en de concept-regeling.
Wij zijn betrokken geweest bij de pilot loonkostensubsidie. Ondanks dat meerdere gemeenten hebben aangegeven dat het vooraf betalen veel verrekeningen gaat geven – waar vooral kleine werkgevers niet op zitten te wachten – is dit toch opgenomen. In Oss hebben wij ruim 260 klanten bij kleinere werkgevers werken en 180 bij IBN. Die werkgevers zijn erg tevreden over onze werkwijze en het betaalmoment. Omdat we het juiste bedrag betalen en ziekte direct verrekenen, vinden er nauwelijks correcties plaats. En als er wel teveel is betaald, verrekenen we dit met de eerstvolgende betaling.
In het concept besluit wordt de LKS als voorschot verstrekt en per boekjaar vastgesteld. Bijv. bij ziekte van een werknemer kan er al 2 maanden LKS betaald zijn voordat wij een melding van het Inlichtingenbureau krijgen. Als een klein bedrijf meerdere werknemers met LKS in dienst heeft of een werknemer is meerdere keren ziek geweest, kan het zijn dat er aan het einde van het jaar een groot bedrag terugbetaald moet worden. Behalve dat dit voor kleine bedrijven een onaangename verrassing zal zijn, is het ook een risico voor de gemeenten.
Een ander punt is dat binnen 5 weken nadat de loonwaarde is bepaald of besloten is om een forfaitaire loonkostensubsidie toe te kennen, de beschikking afgegeven moet zijn. In de evaluatie van de pilot hebben wij naar voren gebracht dat hier aan toegevoegd moet worden: “en nadat de ondertekende arbeidsovereenkomst en het aanvraagformulier ontvangen is”. Wij kunnen namelijk geen beschikking afgeven zonder ondertekende arbeidsovereenkomst.
Wij zijn het eens met “het innemen van een onafhankelijke en onpartijdige positie” door de loonwaardedeskundige, maar betekent dit in de praktijk ook dat een loonwaardedeskundige niet bij de afdeling Werk en Inkomen mag werken? Onze loonwaardedeskundigen zijn namelijk op één na allemaal ook arbeidsdeskundige en als arbeidsdeskundige dien je altijd een onafhankelijke en onpartijdige positie in te nemen.
Tot slot hebben wij zorgen over de kwaliteit van de loonwaarderapportages met betrekking tot het vaststellen van de ontwikkelingsmogelijkheden. Oss vindt dit aspect van groot belang. Zonder dit aspect ontbreekt een wezenlijk onderdeel. Bij een volgende meting ontbreekt dan de motivatie over en de samenhang met een stijging of daling van de loonwaarde. Wij koppelen in Oss hier ook de loonwaardeperiode aan vast.