Besluit van school naar duurzaam werk

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Venlo
Datum 19 februari 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het ontwerp-besluit (Besluit van school naar duurzaam werk) of het concept van de ministeriële regeling (Regeling regionaal programma en Doorstroompuntfunctie 2026-2029)? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een bericht te uploaden.
Deel1
De kans op werk voor jongeren met een mogelijke afstand tot de arbeidsmarkt blijft al jaren sterk achter vergeleken met leeftijdsgenoten. Het verschil in arbeidsparticipatie en werkloosheid tus-sen jongeren zonder startkwalificatie, mbo’ers en hbo- en wo-gediplomeerden blijft structureel groot. Daarnaast blijkt dat een derde van de jongeren die op haar/zijn 23e geen werk had, de ge-hele periode tot het 32e levensjaar niet werkzaam te zijn. Hier wordt de kansenongelijkheid schrijnend zichtbaar.


Met de wet van school naar duurzaam werk beoogt de regering dit probleem op te lossen. Door de begeleiding bij de overgang van school naar werk van jongeren te verbeteren. Deze wet richt zich nadrukkelijk ook op de (aanstaande) schoolverlaters uit het praktijkonderwijs (pro) en voortgezet speciaal onderwijs (vso). Met als doel dat ook deze groep jongeren, al dan niet via een vervolgopleiding, aan het werk komen. Maar vooral ook aan het werk blijven. En hierbij wil-len en kunnen de pro en vso scholen een belangrijke rol spelen. Veel langdurige uitval kan voor-komen worden als pro en vso scholen hun oud-leerlingen weer op het spoor kunnen zetten rich-ting werk of een mbo-opleiding.


Naar verwachting ontvangen de pro en vso scholen vanaf 2026 per jaar maximaal 4 tot 5 uur be-geleidingsvergoeding per leerling voor slechts 1 jaar. Dat is niet toereikend om tegemoet te ko-men aan de intensieve begeleidingsvraag van deze groep oud-leerlingen. Op basis van leerling kenmerken en ondersteuningsbehoeften mogen zij niet vergeleken worden met mbo-deelne-mers. In de aanstaande wet worden deze groepen echter gelijkgetrokken. Daar wordt voor wat betreft de begeleidingsbehoefte geen onderscheid gemaakt tussen de leerlingen uit het vso en pro en hun leeftijdsgenoten uit het mbo. Dat doet de participatiewet bijvoorbeeld wel. Door een onderscheid te maken tussen pro en vso leerlingen, die wel standaard opgenomen kunnen wor-den in het doelgroepenregister, en mbo-deelnemers niet. Waarmee aannemelijk is gemaakt dat er een meer dan gemiddelde ondersteuning- en begeleidingsbehoefte bestaat voor jongeren uit het vso en pro.

Bijlage

  • Bijlage