Besluit aanpassingen regelgeving verhuur
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
16 juli 2025
|
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als huurder, als vastgoedeigenaar, als verhuurder, als belegger, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particulier, ouder van studenten.
Vraag2
Wat vindt u van het besluit?
Niet goed.
Denk meer na en zoek creatieve andere oplossingen, waarbij huurder, verhuurder, student (een aparte categorie) allemaal meewegen. De Nederlandse staat hoeft huiseigenaren niet van extra inkomsten te voorzien, maar ze ook geen verlies laten lijden.
De nadruk van deze maatregelen ligt op de inkomsten van de verhuurder, o.a. gerelateerd aan marktontwikkelingen van de WOZ. Hierop hebben huurders, en verhuurders evenmin, geen enkele invloed. Huurders blijven dus onbeschermd tegen huurverhogingen, maar verhuurder ook niet tegen belastingverhogingen.
Voor gewone huurders is de huur al in veel gevallen te hoog in verhouding tot hun inkomen.
Een andere manier waarop de WOZ invloed heeft op de huurprijs moet dus worden overwogen. Na aankoop van een woning zou de WOZ-waarde geen invloed meer mogen hebben op de huur, maar evenmin op de belasting die verhuurder voor het bezit van die woning moeten betalen. Dan is deze reden om de huur om te verhogen niet meer aanwezig. Alleen kwaliteitsverbetering zou nog een rol moeten spelen.
In het geval van verhuur aan studenten speelt hun budget - bij de overheid goed bekend ivm beurs en lening - een grote rol. Huren zijn nu veel te hoog, vaak meer dan de beurs samen met andere inkomsten.. Studenten zijn geen gewone huurder. Dat moet dan ook uitgangspunt worden.
De overheid dient alle belangen, ook van studenten, in een beslissing te betrekken en in het algemeen landsbelang is ook de toegankelijkheid van het hoger onderwijs.
Een hoge huur heeft invloed op de mate waarin anderen, ouders en overheid, moeten bijdragen om die huur op te brengen. Daarmee verliest het onderwijs potentiele deelnemers.
Er wordt steeds gesproken van een huurtermijn van 2 jaar. Dat komt heel arbitrair over. Waarom niet 5 jaar, zolang de studie duurt plus een extra jaar om een andere woning te vinden?