Besluit tot wijziging van het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Reactie

Naam Gemeente Den Haag (F. van Beek)
Plaats Den Haag
Datum 24 november 2016

Vraag1

Wat vindt u van de voorgestelde wijzigingen van de besluiten?
*Ten aanzien van de beoogde wijzigingen bij stap 2 van de meldcode, vragen wij ons af of er nog een consultatieronde volgt.
We ondersteunen het behoud van de mogelijkheid om anoniem advies te vragen en staan positief tov de toevoeging om op naam van de cliënt advies in te kunnen winnen.
*Ten aanzien van stap 4 van de meldcode, het afwegingskader voor beroepsgroepen, merken we het volgende op:
De aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling is bij voorkeur multidisciplinair. Dit is ook de wijze waarop het veld nu is ingericht (lokale multidisciplinaire teams).
- Iedere beroepsgroep zal zijn eigen veldnorm ontwikkelen (GGZ hanteert mogelijk een andere norm dan AMW) en het zal verschillen wat men per beroepsgroep als ernstig bestempelt.
Dit speelt een rol bij de afweging wanneer er multidisciplinair wordt samengewerkt.
- Training en herhaling van training is van belang om een goede afweging te kunnen maken.
De essentie is dat een professional in staat moet zijn om goed te kunnen signaleren.
Elke casus is anders. Signaleren en wegen van geweld/ het ’gebruik’ van een veldnorm, moet zodoende als vaardigheid worden gezien en niet als lijstje.
*Ten aanzien van stap 5 van de meldcode, het melden van ernstig huiselijk geweld en kindermishandeling, merken we het volgende op:
- Het mooie van het meldrecht is dat professionals gestimuleerd worden om hulp te bieden. Het doel van de meldcode is dat het geweld wordt gestopt en mensen hulp krijgen.
Het is van belang dat doel na te blijven streven en niet agv weerstand het tegenovergestelde op te roepen.
- Het is goed dat Veilig Thuisorganisaties aan elkaar gekoppeld worden waardoor Veilig Thuis een radarfunctie kan uitoefenen. Het melden van het geweld kan op twee manieren doorwerken in de relatie met de cliënt. 1. Het melden terwijl je gaat hulpverlenen, beïnvloedt de behandel- en vertrouwensrelatie mogelijk negatief. 2. Het melden van het geweld kan ook als stok achter de deur werken, wanneer een client zegt te zullen meewerken, maar dit gedurende het traject niet blijkt te doen.
- Twee mogelijke consequenties agv de wijziging van stap 5:
o Veilig Thuis zal overstroomd kunnen raken met meldingen agv deze ‘ verkapte meldplicht’
o Professionals zouden het geweld als minder ernstig kunnen bestempelen om het melden zoals bedoeld in deze wijziging, te voorkomen.