Besluit tot wijziging van diverse besluiten in verband met de aanpassing van de methodiek voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen en de inijking van energielabels

Reactie

Naam DGMR (I.M. Kuijpers)
Plaats Arnhem
Datum 25 oktober 2019

Vraag1

Er kan gereageerd worden op het gehele besluit en de nota van toelichting.
OPMERKING 1
In Artikel I wordt de term 'Netto warmtevraag voor ruimteverwarming' gebruikt. Deze term komt niet voor in de NTA 8800. Om verwarring te voorkomen is het belangrijk om de juiste verwijzing te maken naar de NTA 8800. Het gaat hier om de EH;nd zoals bepaald in paragraaf 5.3.2 van de NTA 8800. Overigens wordt in de NTA 8800 niet gesproken over netto warmtevraag, maar over 'netto warmtebehoefte van het gebouw'.

OPMERKING 2
In Artikel II wordt gesproken over het 'primair fossiel energiegebruik van het gebouw'. Ook hier is het belangrijk om de juiste verwijzing naar de NTA 8800 te maken. Deze term heet EwePTot (zie 5.3.1.2 van NTA voor juiste gebruik van subscripten). Specifiek voor de situatie waarin er sprake is van externe koude- en/of warmtelevering is er in onderaan die paragraaf nog een uitsplitsing gemaakt tbv de WWS tabel --> daarvoor kan verwezen worden naar de term EwePTot;EMGforf

OPMERKING 3
In artikel IV wordt nu voorgesteld om de tekst 'met een energie-index van 1.3 of beter' te vervangen door "met een minimumwaarde voor primair fossiel energiegebruik van 235 kWh/m2.jr...."

Bedoeld is om hier op te schrijven dat alle kantoorgebouwen vanaf 2023 een label C moeten hebben (dat komt overeen met een energie-index van 1.3). Met de komst van de NTA 8800 is het echter zo dat iedere gebruiksfunctie een eigen tabel heeft met grenswaarden voor de labelklassen. Verwijzen naar een absolute waarde uitgedrukt in kWh/m2 gaat mis bij gebouwen waarin (naast de kantoorfunctie) ook nog andere gebruiksfuncties aanwezig zijn.

Bijv: een kantoorgebouw met kantoorfuncties en bijeenkomstfuncties. Stel dat dat gebouw voor 80% uit kantoor bestaat, en voor 20% uit bijeenkomst. De klassegrens label C/D komt in dat geval voor dat gebouw te liggen op: 20%*295 +80%*235 = 247 kWh/m2 te liggen (zie 5.3.1 van de NTA 8800 voor berekeningswijze).
In het Bouwbesluit en BBL moet dus niet verwezen worden naar 235 kWh/m2, maar naar 'label C of beter'. Dan gaat het wel goed.

OPMERKING 4:
In tabel 1 en 2 in de nota van toelichting wordt de term Pfe gebruikt. Deze term wordt niet zo genoemd in de NTA 8800. Omwille van de eenduidigheid is het gewenst om de juiste verwijzingen te maken naar de NTA 8800. Dat betekent dat verwezen moet worden naar de EwePTot (zie NTA 8800 voor juiste gebruik van subscript).
NB: deze term heet in de NTA 8800 de 'primaire fossiele energie indicator' --> die term bij voorkeur ook in de regelgeving gebruiken.