Concept beleidsprogramma circulair textiel 2025-2030

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Westervoort
Datum 24 mei 2024

Vraag1

• Verwacht u dat het beleidsprogramma effect zal hebben op u of uw organisatie?
• Vindt u de gestelde beleidsdoelen haalbaar en uitvoerbaar?
• Heeft u nog andere suggesties, opmerkingen of ideeën over textiel die u wilt delen?
• Bent u het eens met de onderwerpen die zijn gekozen of mist u nog onderwerpen?
Het beleidsplan is erg ambitieus, maar dat moet het zijn om goede doelen te beogen. Al wordt maar de helft uitgevoerd dan is het al positief. Veel doelen zijn haalbaar en uitvoerbaar maar er moet erg veel gewaarworden aan communicatie en bekendmaking bij de gewone mens.
Zoals via influencers (gravin Eloise bijvoorbeeld) die een 2e hands zaak opent en ook met al gedragen kleding op de social media verschijnt. Meer van deze influencers die een bepaalde doelgroep aanspreken, bijv. hip-hop artiesten, foodbloggers, Nikki de Jager, etc. zouden kunnen uitdragen dat gerecyclede kleding of gebruikte kleding ook cool is om te dragen.
Verder zijn er toepassingen bekend van ook o.a. denim die in de bouw gebruikt kunnen worden als isolatie, of geluidswering, dit verder onderzoeken. Ook is het mogelijk om van niet herbruikbare kleding gebruiksvoorwerpen te maken, hier ook meer in investeren.
Daarnaast de mensen, via het gemeente krantje of social media, bekend maken met het recyclen van schoenen en kleding via de kledingcontainer. Vooral voor schoenen is niet altijd bekend dat je deze hier ook kwijt kan en dat deze ook gerecycled en de grondstoffen hergebruikt kunnen worden.
Het consumentengedrag beïnvloeden door minder aankopen te doen wordt moeilijk, maar je kan wel het koopgedrag beïnvloeden doordat je mensen die een voorbeeldfunctie hebben of idool zijn van een bepaalde doelgroep, voor promo te gebruiken.
Daarnaast natuurlijk de industriële stromen aanpakken via regelgeving en daar sluit dit plan goed op aan, ook in Europees verband. Internationaal transport naar de zogenaamde 3e wereldlanden moet aan banden worden gelegd.
Je scheept hun op met onze rotzooi, niet handig in de globale opwarming.