Inventarisatie belastingconstructies

Reactie

Naam Anoniem Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 31 januari 2023

Vraag1

Reageert u als particulier, als ondernemer of namens een onderneming, als lid van een organisatie, als (bestuurs)lid van een stichting of vereniging dan wel als ambtenaar bij de overheid?
Particulier

Vraag3

Kent u een of meer belastingconstructies die u als opmerkelijk ervaart? Zo ja, kunt u aangeven welke belastingconstructies dit zijn?
BRP fraude om zo toeslagen te ontvangen.

Vraag5

Beschrijf bij de casus welke belastingsoort(en), aftrekpost(en), vrijstelling(en) of korting(en) het betreft.
Geef daarbij aan of het om belastingbetaling van een particulier huishouden gaat of een onderneming dan wel een combinatie daarvan.
BRP fraude door man & vrouw in een andere gemeente in te schrijven om op deze manier toeslagen te ontvangen

Vraag6

Hoe werkt de constructie?
Een gezin, man & vrouw, kopen in 2010 een woning in Den Haag, ze verhuizen vanuit een huurwoning in Den Haag. In dat jaar wordt hun dochter geboren, en schrijven de dochter (met moeder) in bij een Sociale Huurwoning in een andere gemeente. Vidomes in de Gemeente Rijswijk.

In 2012 trekt het gehele gezin in hun koopwoning in Den Haag, daar staat alleen de man ingeschreven. Ze wonen gewoon samen in hun eigen woning, maar doen “op papier” alsof ze uit elkaar zijn, en dat de vrouw alleenstaand met kind in de huurwoning zit.

De 2 gemeentes kijken niet naar de situatie, vanwege privacy, en weten dus niet van elkaar dat er BRP fraude gepleegd wordt.

Vermoedelijk vragen ze op die manier toeslagen aan, de vrouw werkt part-time in de zorg, en laten dat storten op een en/of rekening waar alleen de man toegang tot heeft.

De man geef zijn partner elke maand contant “zakgeld” voor de dienst om voor hun kind te zorgen.

De man in kwestie koopt vervolgens in die 10 jaar, 3 garage boxen (opslag) voor €20.000 per stuk, contant. (Gegevens zijn bij Kadaster openbaar), en een 2e hands bestelbus. Overige “luxe uitgaves” zijn Apple producten, en merk kleding.

Vraag7

Wat is het uiteindelijke belastingvoordeel voor het particuliere huishouden of onderneming dankzij deze constructie?
Als het mogelijk is ontvangen wij graag een berekening van het belastingvoordeel.
Minder belasting betalen, toeslagen ontvangen, contant spullen kopen.

Vraag8

Kunt u een inschatting geven van hoe vaak deze constructie jaarlijks wordt gebruikt?
Indien u een schatting kan geven, gaat het dan om enkele tientallen/honderden/duizenden/tienduizenden/honderdduizenden gevallen?
Of kunt u percentages geven?
Als zowel de Gemeente Den Haag & Gemeente Rijswijk, alsmede de Sociale verhuurder na meerdere meldingen hier nog niet heeft ingegrepen, zal dit wel veel vaker voorkomen.

Vraag9

Kunt u overige signalen noemen of hebt u andere opmerkingen?
De koopwoning evenals de huurwoning hebben hun ramen volledig afgesloten (rolluiken / ramen afgeplakt), zodat je nooit kan controleren wie er exact is

Vraag10

Wat zijn volgens u gewenste beleidsmaatregelen voor de aanpak van deze constructie?
Gemeentes moeten onderling BRP controles draaien, zeker als een burger meerdere malen een melding ervan gemaakt heeft.

Banken moeten bij en/of rekeningen controleren of die 2 personen daadwerkelijk nog bij elkaar wonen.

Iemand die een koopwoning bezit, moet niet kunnen wonen in een Sociale Huurwoning, en zeker niet in een andere Gemeente dan waar de koopwoning staat

Vraag11

Bent u bereid de casus nader toe te lichten en mogen wij u hiervoor benaderen? Wij gebruiken hiervoor het e-mailadres waarmee u deze reactie geeft.
Ja