Balanced Approach Schiphol

Reactie

Naam T. De Beer
Plaats Woerden
Datum 4 april 2023

Vraag1

Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van het consultatiedocument.

Vandaag werd bekend dat Schiphol een plan heeft ingediend om alle nachtvluchten te schrappen, iets dat alleen maar toegejuicht kan worden.

Uit het artikel hierover op Nu.nl:
Schiphol wil uiterlijk in 2025 of 2026 een stelsel waarbij de luchthaven aanstuurt op een "structurele vermindering van geluid en uitstoot van CO2". De inzet verandert naar "in lijn met het klimaatakkoord van Parijs en niet op het aantal vliegtuigbewegingen".

Daar staat het dus, zwart op wit. Wel de uitstoot en overlast verminderen, geen limiet op het aantal vluchten. Dat kan dus! Om dit te bewerkstelligen moet de overlast per vlucht significant teruggedrongen worden, maar ik heb er vertrouwen in dat dit mogelijk is.

Luchtvaartmaatschappijen, met name vakantiemaatschappijen, hebben al hun zorgen geuit over de verminderde inzetbaarheid van vliegtuigen. Persoonlijk zie ik dit niet als probleem, veel vakantievluchten worden immers van regionale luchthavens uitgevoerd en die zijn 's nachts ook dicht. Bovendien bestaat altijd de mogelijkheid van "red eye flights", waarbij een vliegtuig 's avonds vertrekt en de volgende ochtend terugkeert. Bijvoorbeeld Antalya, een populaire vakantiebestemming, is 24 uur per dag open dus kan een vliegtuig heel goed 's nachts daar naartoe vliegen. Dan kan het overdag ingezet worden op bestemmingen die 's nachts gesloten zijn.

Met dit voorstel van Schiphol is het kabinetsplan om het aantal vliegbewegingen terug te brengen dus alweer achterhaald door de realiteit. Het was ook een dom en kortzichtig plan, de verduurzaming van de luchtvaart gaat razendsnel en Schiphol werkt hier actief aan mee. Snijden in het aantal vluchten zonder oog te hebben voor de verduurzaming die deze vluchten doormaken kan gezien worden als een permanente oplossing voor een tijdelijk probleem, zelfs als het probleem al lang de wereld uit is werkt de oplossing nog door. Dat moeten we dus niet hebben.