AMvB passend onderwijs

Reactie

Naam Samenwerkingsverband VO Waterland (MSc. M van Zanten)
Plaats Purmerend
Datum 6 maart 2013

Vraag1

Wat is uw reactie op voorgenomen uitwerking van verschillende onderdelen van de wet passend onderwijs in dit besluit?
N.a.v de AMvB m.b.t. verplichte deskundigheid: Dat deskundigheid gewenst is binnen het samenwerkingsverband in het kader van preventief handelingsgericht ondersteunen is evident. Dat dat persé een orthopedagoog zou moeten zijn niet: Het zou aan de samenwerkingsverbanden over gelaten moeten worden welke deskundigen zij inzetten. De meeste samenwerkingsverbanden hebben in de huidige situatie prima functionerende commissies permanente leerlingzorg waarbij zij zelf de deskundigheid geregeld hebben, vaak dmv inzet schoolpsycholoog. In de toelaatbaarheidsverklaringen commissies en doelstelling van passend onderwijs gaat het o.i. over het interpreteren van gegevens. Dat vraagt deskundigheid maar niet persé een orthopedagoog of een gz-psycholoog of de andere genoemde deskundigen in de AMvB.
Als het gaat om het stellen van een DSM diagnose is de genoemde deskundigheid wel nodig, maar dat is geen taak van een samenwerkingsverband en het onderwijs.
Voorgestelde AMvB geeft ook risico op herhaling van zetten waarvan we met passend onderwijs afscheid willen nemen (zoeken naar beperkingen van leerlingen om te kunnen plaatsen in speciaal onderwijs).
M. van Zanten, coordinator SWV VO Waterland