AMvB Dierwaardige Veehouderij

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nijmegen
Datum 1 augustus 2025

Vraag1

- Heeft u algemene op- of aanmerkingen bij het voorgestelde Besluit?
- Heeft u diersoortspecifieke op- of aanmerkingen bij het voorgestelde Besluit (kippen, melkvee, kalveren of varkens)?
Geachte medewerker,

Graag wil ik kenbaar maken dat het voorgesteld Besluit 'Dierwaardige veehouderij' in mijn ogen zeer dieronwaardig is.
Dierwaardige veehouderij houdt in dat alle veedieren altijd de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan, elk dier 3x zoveel ruimte in de stal krijgt om te verblijven en dat ze heel makkelijk rond kunnen lopen. Biggen en kalveren moeten hun hele leven de mogelijkheid hebben om bij hun moeder te kunnen zijn en daar naartoe te kunnen lopen.
Het voedsel dat dieren in de veehouderij krijgen moet van gelijkwaardige kwaliteit zijn als het voedsel dat voor mensen geproduceerd wordt.
Vervoer van dieren, ook wanneer ze naar de slachterij gaan, moet altijd stressloos zijn. Ze moeten dus in alle rust naar en in het vervoersmiddel worden geleid en met veel ruimte en een comfortabele ondergrond vervoerd worden.
Het slachten van dieren moet ALTIJD verdoofd gebeuren en op de meest diervriendelijke manier. Dierenwelzijn moet hier, evenals op elk moment in het leven van een dier, boven efficientie gaan en boven een eventueel kwaliteitsverlies door het diervriendelijker slachten. Religieuze overwegingen mogen NOOIT een reden zijn om een dier niet op de meest diervriendelijke manier te slachten.
Bij kippen moet het vermalen van levende kuikens per direct verboden worden. Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat er minder haantjes geboren worden en alle haantjes die geboren worden moeten net als hennen en dus alle andere dieren een normaal leven kunnen leiden, gelijk aan hoe dat 1000 jaar geleden gebeurde.

Om dit voor elkaar te krijgen zullen enkel veehouders die aan deze voorwaarden voldoen, nog subsidies mogen krijgen, zullen deze boeren veel meer betaald moeten krijgen voor de dieren die zij afleveren aan de slachterij en zullen de vleeshandelaren en supermarkten maximaal 10% winst mogen maken zodat eerlijk duurzaam vlees betaalbaar blijft voor iedereen. Niet duurzaam geproduceerd vlees zal zwaar belast moeten worden, waarbij dit extra geld dan dus gebruikt wordt voor het subsidieren van boeren die wel aan bovengenoemde eisen voldoen. Daarmee krijgt vlees weer de eerlijke prijs die het voorheen ook was en wordt het een luxeproduct.

Ik wil u verzoeken het besluit aan te passen op deze punten.