AMvB Dierwaardige Veehouderij

Reactie

Naam A. van Beek
Plaats Loenen
Datum 30 juni 2025

Vraag1

- Heeft u algemene op- of aanmerkingen bij het voorgestelde Besluit?
- Heeft u diersoortspecifieke op- of aanmerkingen bij het voorgestelde Besluit (kippen, melkvee, kalveren of varkens)?
Helaas zijn de stappen van het besluit veel te klein en te vrijblijvend; een écht dierwaardig leven blijft voor veel dieren in de intensieve veehouderij een stip op de horizon. Daarbij worden andere landbouwdieren, zoals melkgeiten, niet meegenomen in dit proces.

De speenleeftijd voor biggen wordt weliswaar iets aangepast (van 21 naar 25 dagen) en hun gecoupeerde staartje mag 2 cm langer zijn (5 cm in plaats van 3), maar stro in een varkenshok (verplicht in bijvoorbeeld Zweden) is nog verre van vanzelfsprekend. Om van een modderbad voor varkens nog maar helemaal niet te spreken. De dieren kunnen zo hun natuurlijke gedrag zo niet vertonen.

Er is niets vastgelegd over het laten van de kalfjes bij de koe, terwijl er al veehouders zijn die dat uit eigen beweging succesvol doen. Verder dienen kalveren per 2030 een hemoglobinegehalte te hebben van 5,3 mmol per liter, nog steeds ónder de normale bloedwaarde 7 mmol per liter. Dit om het vlees “blank” te houden. Dit is natuurlijk te zot voor woorden.

Bepaalde lichamelijke ingrepen worden, onder voorwaarden, nog jarenlang toegestaan en de meeste dieren kunnen nog steeds niet naar buiten. In veel gevallen bestaan de eisen voor de veehouder er slechts uit dat deze “plannen tot verbetering” moet maken. Plannen voor verbetering. En wanneer worden die dan uitgevoerd? Dat is net zo iets vaags als "on the way to planet proof".