Wet invoering reële ambitieovereenkomst

Reactie

Naam A. de Jong-Nonner
Plaats Zuidlaren
Datum 4 september 2013

Vraag1

Graag uw reactie op bijgevoegde stukken.
Mevrouw,
Ik stel u voor om
1. weer een normale rente te gaan gebruiken (zie toelichting in bijgevoegd document),
2. bij een stijging van de levensverwachting de pensioenleeftijd te verhogen (zie toelichting in bijgevoegd document),
3. de spreidingsmethodiek van het reële contract te gaan gebruiken in het nominale contract,
4. het reële stelsel te vergeten. Het is niet netjes om gespaard eigendom van uw burgers af te pakken.

Medezeggenschap
Eindelijk mogen gewone Nederlanders wat gaan zeggen over de ‘houdbare’ ambitieovereenkomst waarin de FTK-normen voor het nominale pensioencontract strenger worden en waarin het reële pensioenstelsel gepresenteerd wordt. En eindelijk ook de gepensioneerde Nederlanders die de helft van de pensioenvermogens hebben opgebouwd en voor hun inkomen daarvan afhankelijk zijn. Ik hoop dat velen de pen zullen grijpen om te protesteren. Ik hoop ook dat u daarnaar zult luisteren en handelen met het oog op het belang van het pensioen.

Keuzes
Cao-partners staan voor een onmogelijke keuze. Zij die voor het nominale contract kiezen, weten dat de komende tijd pensioenindexaties vergeten kunnen worden en dat kortingen zeer wel mogelijk zijn vanwege de verzwaarde FTK-vereisten.
Hetzelfde geldt ook voor het reële pensioencontract omdat de reële dekkingsgraden momenteel ver onder de 100% liggen en de pensioenen dus eerst (30%?) gekort moeten worden. De reële pensioenuitkering wordt jaarlijks aangepast aan beurs, rente en levensverwachting; gepensioneerden zitten daar niet op te wachten.
Het schijnt dat de overheid een voorkeur heeft voor het reële contract; worden de FTK-eisen voor het nominale contract daarom opgeschroefd om de keuze voor het reële contract af te dwingen?

Ans de Jong-Nonner (op eigen titel)
Gepensioneerd bestuurslid van Pensioenfonds Gasunie en actief lid van de NVOG

Bijlage