Besluit afschaffen rekentoets

Reactie

Naam Christelijk Lyceum (Dhr. Roemer Cooiman)
Plaats Rotterdam
Datum 13 januari 2020

Vraag1

n.v.t.
Beste OCW-ers,

Helaas kunnen jullie niets aan de politiek doen maar wat een waardeloos voorstel. In het regeerakkoord 2017 staat:
,,citaat bullet rekentoets''

Hoe kun je het rekenonderwijs versterken en verbeteren zonder verplichte toetsing / les?
Dan over het alternatief dat uiterlijk in schooljaar 2019-2020 in werking zou treden en voor alle leerlingen op alle niveaus een geïntegreerd onderdeel van het examen zou worden. Zoals het concept nu beschrijft krijgen alleen de leerlingen zonder wiskunde nu iets van een SE. Dat SE telt niet mee voor het slagen en wordt niet op de cijferlijst geplaatst. Schandalig! De wiskunde examens zijn mijns inziens nog niet voorzien van vragen mbt referentieniveau's.
Er lag een perfecte ontwikkelde rekentoets met potentie om nog verder ontwikkelt te worden. Die is nu weg.
De arrogantie van de politiek om eerst meer dan een half miljard te investeren in iets (dit geval de digitale rekentoets/ rekenonderwijs) en dan zonder blikken of blozen door van Meenen de stekker eruit te laten trekken. Schandalig. De Raad van State was ook duidelijk in zijn oordeel behouden totdat er echt een alternatief is.
En denk dan ook meteen aan de problemen die de groep 8 eindtoets(en) nu veroorzaken. Dalend percentage leerlingen dat 1S behaalt en niet vergelijkbare scores omdat er toetsen van diverse aanbieders gebruikt worden.
Mijn voorstel als de politiek belang hecht aan goed rekenonderwijs zorg dan voor centrale toetsing. Het niveau is dan geborcht en kan met andere scholen en in de loop der tijd vergeleken worden.
Zorg dat in Facet de oefentoetsen planbaar blijven. Via de helpdesk Facet zou die roep uit het onderwijsveld toch wel doorgedrongen moeten zijn?

Gewoon het advies van de Raad van State opvolgen. Hoe kun je het advies het hoogste adviesorgaan in Nederland naast je neerleggen?

Succes Simone!

Met vriendelijke groet,

Roemer

Bijlage