Wetsvoorstel aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing

Reactie

Naam Gemeente Rotterdam Stadsbeheer (G Maters)
Plaats Rotterdam
Datum 13 november 2018

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel aanpak dierenmishandeling en dierverwaarlozing? Dan kunt u hier uw reactie geven. Dat kunt u doen door een bericht achter te laten of een document bij te voegen.
Vanuit het gemeentelijke dierenwelzijnsbeleid en het plan van aanpak agressieve honden van de gemeente Rotterdam, hebben wij de volgende opmerkingen.

Wij juichen de nieuwe mogelijkheden van een houdverbod als zelfstandige maatregel en de aanpassing van art. 425 Ws toe. Vooral het buiten heterdaad kunnen handelen is grote vooruitgang. Ook de bestuurlijke educatieve maatregel lijkt ons een goede aanvulling.
De mogelijkheid voor het treffen van maatregelen (gedragsaanwijzing), voorafgaand aan de uitspraak van de rechter, achten wij wenselijk.

Kritische noot
We betreuren het dat het meldpunt buiten de reikwijdte van het wetsvoorstel valt, net als de mogelijkheden in de Wet dieren voor gemeenten om maatregelen op te leggen. Het valt op dat in de memorie van toelichting gesproken wordt over het opleggen van een houdverbod i.r.t. dierenmishandeling. Het is onduidelijk of deze wetswijziging óók van toepassing is op bijtincidenten. Voor Rotterdam, waar toch jaarlijks enkele ernstige bijtincidenten plaatsvinden, is dat nu juist een gewenste toepassing van het zelfstandige houdverbod. Een eigenaar die eerder de fout in is gegaan, kan dan niet direct een nieuwe puppy aanschaffen na inbeslagname van zijn/haar hond (en zo weer de fout in gaan).
De educatieve maatregel zou ons inziens wat breder mogen worden ingezet. Houders van hoogrisico honden die zich onvoldoende bewust zijn van de risico's van hun hond kunnen wel wat extra educatie gebruiken.