Wetsvoorstel 1 april aanmelding, toelatingsrecht en recht op studiekeuzeadvies in het mbo.

Reactie

Naam OSG Echnaton (M Haukes)
Plaats Almere
Datum 13 september 2015

Vraag1

Bent u van mening dat de maatregelen uit dit wetsvoorstel bijdragen aan het bereiken van de doelstelling die wordt beschreven in paragraaf 1 van de toelichting, te weten het goed laten verlopen van de overstap van jongeren naar het mbo en het daarbij versterken van de positie van de jongere?
Zeker! Ervaring en gesprek zorgen voor een bewustere keuze voor een opleiding bij het mbo. Meeloopmomenten, speeddates met studenten, presentatie bij intake ondersteunen dit (Alvast MBO /Almere en Lelystad / VSV

Vraag2

Voorliggend wetsvoorstel introduceert een aanmelddatum voor het mbo van 1 april. Dit houdt in dat alle jongeren die zich willen aanmelden voor een mbo-opleiding, dit uiterlijk op 1 april voorafgaand aan het betreffende studiejaar doen. Wat vindt u van het voorstel om een vroegtijdige aanmelddatum in te voeren en wat vindt u in dat verband van de datum van 1 april?
1april is prima. In onze provincie geldt dit al. 90 procent staat dan ook ingeschreven. De zorg ligt bij de groep leerlingen die zakken en waarvoor het beter is om door te stromen. Hier is vaak geen ruimte voor bij mbo.

Vraag3

Om de kans te verkleinen dat een jongere bij de overstap tussen vo en mbo uit het zicht verdwijnt en niet begeleid kan worden naar een (tijdige) aanmelding, verplicht dit wetsvoorstel de uitwisseling van een beperkt aantal gegevens betreffende de aanmelding van jongeren tussen scholen, instellingen en gemeenten. Deze plicht en de doelgroep van jongeren die het betreft, wordt uitgewerkt in paragraaf 2.1.2 van de toelichting.
Wat vindt u van deze verplichting om de jongeren in beeld te houden bij de overstap? Ziet deze verplichting toe op de juiste doelgroep?
Prima! Als de leerling hier ook een rol in heeft bijvoorbeeld door een presentatie. Scholen geven al veel informatie door bij het doorstroomdossier (digitaal).

Vraag4

Wat vindt u van de invoering van een recht op een studiekeuzeadvies voor studenten die zich uiterlijk op 1 april aanmelden voor een mbo-opleiding?
Ieder kind krijgt al begeleiding door het vernieuwde vmbo 2016. De verrichting is er al.

Vraag5

Hoe beoordeelt u de invoering van een toelatingsrecht voor iedere student die zich aanmeldt voor een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 en die aan de vooropleidingseisen voldoet?
Prima als de keuze van de leerling onderbouwd is.

Vraag6

Wat vindt u ervan dat dit toelatingsrecht zodanig is afgebakend dat mbo-instellingen de mogelijkheid hebben om studenten te weigeren die:
-In de afgelopen drie jaar al aan drie verschillende opleidingen ingeschreven zijn geweest of
-In de afgelopen zes jaar gedurende drie aaneengesloten jaren ingeschreven zijn geweest zonder diploma te halen?
Iedereen heeft recht op onderwijs en kansen. Laat het mbo over gaan naar individuele leerroutes (leren op maat), hybride leeromgevingen etc. Of toe leiden naar arbeid.

Vraag7

Wilt u nog op andere onderdelen van dit wetsvoorstel reageren?
Nee dank u