Wetsvoorstel 1 april aanmelding, toelatingsrecht en recht op studiekeuzeadvies in het mbo.

Reactie

Naam Alfa-college (JHF Klappe)
Plaats Groningen
Datum 8 september 2015

Vraag1

Bent u van mening dat de maatregelen uit dit wetsvoorstel bijdragen aan het bereiken van de doelstelling die wordt beschreven in paragraaf 1 van de toelichting, te weten het goed laten verlopen van de overstap van jongeren naar het mbo en het daarbij versterken van de positie van de jongere?
Wij ondersteunen de reactie van de MBO Raad om dmv een themaonderzoek eerst boven water te halen wat de belangrijkste belemmeringen zijn voor een goede overstap. Zo'n onderzoek kan aan het licht brengen of/welke aanvullende wetgeving noodzakelijk is. Wij veronderstellen wel dat aansturen op vroegtijdige aanmelding en goede keuzebegeleiding wel in het belang zijn van een goede schoolloopbaan. Daarentegen verwachten wij dat een absoluut toelatingsrecht meer negatieve effecten zal opelveren.

Vraag2

Voorliggend wetsvoorstel introduceert een aanmelddatum voor het mbo van 1 april. Dit houdt in dat alle jongeren die zich willen aanmelden voor een mbo-opleiding, dit uiterlijk op 1 april voorafgaand aan het betreffende studiejaar doen. Wat vindt u van het voorstel om een vroegtijdige aanmelddatum in te voeren en wat vindt u in dat verband van de datum van 1 april?
1 april lijkt voor de grootste groep goed gekozen, maar dan moeten de opleidingen met een beperkte instroommogelijkheden of met toegevoegde toelatingseisen wel VOOR die datum hun selectie/loting/plaatsing op orde hebben. De datum 1 april zal ook niet absoluut kunnen gelden, immers een leerplichtige jongere met een Vmbo diploma zal ook na 1 april niet geweigerd kunnen worden.
ook nu melden de meeste studenten zich al voor 1 april aan. Deze nieuwe wetgeving kan niet voorkomen dat ook na 1 april aanmeldingen zullen voorkomen. Een recht op studiekeuzeadvies moet voor alle aanmelders gelden en niet alleen voor aanmelders voor 1 april.

Vraag3

Om de kans te verkleinen dat een jongere bij de overstap tussen vo en mbo uit het zicht verdwijnt en niet begeleid kan worden naar een (tijdige) aanmelding, verplicht dit wetsvoorstel de uitwisseling van een beperkt aantal gegevens betreffende de aanmelding van jongeren tussen scholen, instellingen en gemeenten. Deze plicht en de doelgroep van jongeren die het betreft, wordt uitgewerkt in paragraaf 2.1.2 van de toelichting.
Wat vindt u van deze verplichting om de jongeren in beeld te houden bij de overstap? Ziet deze verplichting toe op de juiste doelgroep?
Een sluitende registratie die up to date is , is een belangrijk instrument bij de terugdringing van de zomeruitval. Onderwijs moet wel verschoond blijven van onnodige administratieve bewegingen en lasten. Maar het MBO moet wel de beschikking hebben over de schoolloopbaan van de aanmelder ( zie ook vraag 6.) In onze regio doen we al jarenlang POSITIEVE ervaring op met het programma Intergrip. Simpel en eenvoudig!!

Vraag4

Wat vindt u van de invoering van een recht op een studiekeuzeadvies voor studenten die zich uiterlijk op 1 april aanmelden voor een mbo-opleiding?
Alle studenten hebben recht op een studiekeuzeadvies. Zij die zich na 1 april aanmelden hebben zo'n advies mogelijk het meest nodig.

Vraag5

Hoe beoordeelt u de invoering van een toelatingsrecht voor iedere student die zich aanmeldt voor een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 en die aan de vooropleidingseisen voldoet?
Het bevoegd gezag dient te beslissen over de inschrijving.
Wel kan er meer controle worden uitgeoefend op de informatie over het Toelatingsbeleid van ROC in hun jaarverslag. Ook zouden ROCs elk jaar moeten verantwoorden in dat jaarverslag hoe dat Toelatingsbeleid in de praktijk is nageleefd.

Vraag6

Wat vindt u ervan dat dit toelatingsrecht zodanig is afgebakend dat mbo-instellingen de mogelijkheid hebben om studenten te weigeren die:
-In de afgelopen drie jaar al aan drie verschillende opleidingen ingeschreven zijn geweest of
-In de afgelopen zes jaar gedurende drie aaneengesloten jaren ingeschreven zijn geweest zonder diploma te halen?
Als de instelling de verantwoordelijkheid heeft voor de inschrijving is toelatingsrecht of afbakening daarvan niet aan de orde.
Als deze wetgeving toch doorgaat, dient het MBO wel over de schoolgeschiedenis van de aanmelder te beschikken.

Vraag7

Wilt u nog op andere onderdelen van dit wetsvoorstel reageren?
Het Alfa-college ondersteunt de reactie van de MBO Raad op dit wetsvoorstel.