Wetsvoorstel 1 april aanmelding, toelatingsrecht en recht op studiekeuzeadvies in het mbo.

Reactie

Naam ROC Nijmegen (drs. J.C.J.M. Berben)
Plaats Nijmegen
Datum 11 september 2015

Vraag6

Wat vindt u ervan dat dit toelatingsrecht zodanig is afgebakend dat mbo-instellingen de mogelijkheid hebben om studenten te weigeren die:
-In de afgelopen drie jaar al aan drie verschillende opleidingen ingeschreven zijn geweest of
-In de afgelopen zes jaar gedurende drie aaneengesloten jaren ingeschreven zijn geweest zonder diploma te halen?
Dit is een goede zaak.

Vraag7

Wilt u nog op andere onderdelen van dit wetsvoorstel reageren?
- Vormvrije intake: u verstaat ook oriëntatie-activiteiten onder de noemer intake. Dit werkt verwarrend. Bij meeste instellingen is de intake een formeel moment. Misschien kunt u de term intake zelfs beter helemaal niet noemen in de wetstekst. Immers: veel instellingen werken met hun regio toe naar een situatie waarin het wederzijds vertrouwen in de oriëntatie en overdracht dusdanig is, dat het ROC voor 80% van de leerlingen volstaat met een loopbaangerichte intake en voor de overige 20% een specifieke intake uitvoert gericht op warme overdracht en het vaststellen van de begeleidingsondersteuning.
- Studievoortgangsgesprek met studiekeuzeadvies is iets dat ons inziens niet bij wet geregeld hoeft te worden. Dit is aan de professionaliteit van de school.
- De extra administratieve lasten worden ingeschat op 2.9 mln. Hierbij worden de administratieve momenten bij overstap genoemd. Zoals eerder aangegeven: wij denken dat de kosten juist gaan zitten in de beroepsorientatietrajecten en in het verplichte studie-advies. Dat wordt een erg kostbaar en is zeer ondoelmatig.