Wetsvoorstel 1 april aanmelding, toelatingsrecht en recht op studiekeuzeadvies in het mbo.

Reactie

Naam Gemeente Tilburg (R.C.P. Kalalo)
Plaats Tilburg
Datum 14 september 2015

Vraag1

Bent u van mening dat de maatregelen uit dit wetsvoorstel bijdragen aan het bereiken van de doelstelling die wordt beschreven in paragraaf 1 van de toelichting, te weten het goed laten verlopen van de overstap van jongeren naar het mbo en het daarbij versterken van de positie van de jongere?
Ja, het zorg ervoor dat de keten om jongeren te behouden voor het onderwijs op weg naar een duurzame loopbaan op de arbeidsmarkt.

Vraag2

Voorliggend wetsvoorstel introduceert een aanmelddatum voor het mbo van 1 april. Dit houdt in dat alle jongeren die zich willen aanmelden voor een mbo-opleiding, dit uiterlijk op 1 april voorafgaand aan het betreffende studiejaar doen. Wat vindt u van het voorstel om een vroegtijdige aanmelddatum in te voeren en wat vindt u in dat verband van de datum van 1 april?
De datum sluit aan bij de processen die wij met het onderwijs in gang zetten om jongeren die de overstap maken te monitoren en te voorkomen dat zij uitvallen.

Vraag3

Om de kans te verkleinen dat een jongere bij de overstap tussen vo en mbo uit het zicht verdwijnt en niet begeleid kan worden naar een (tijdige) aanmelding, verplicht dit wetsvoorstel de uitwisseling van een beperkt aantal gegevens betreffende de aanmelding van jongeren tussen scholen, instellingen en gemeenten. Deze plicht en de doelgroep van jongeren die het betreft, wordt uitgewerkt in paragraaf 2.1.2 van de toelichting.
Wat vindt u van deze verplichting om de jongeren in beeld te houden bij de overstap? Ziet deze verplichting toe op de juiste doelgroep?
De voorgestelde gegevensuitwisseling biedt houvast en geeft helder de gezamenlijke verantwoordelijkheid weer en ieders taak daarbinnen.
Een andere doelgroep die wij graag zouden monitorenbetreft de groep die aangemald wordt voor de Entreeopleiding. Ook daar bestaat het risico dat zij daar niet worden opgenomen of terecht kunnen komen.

Vraag4

Wat vindt u van de invoering van een recht op een studiekeuzeadvies voor studenten die zich uiterlijk op 1 april aanmelden voor een mbo-opleiding?
Het is goed dat studenten op de plek waar zij het onderwijs moeten ontvangen, een zo goed beeld krijgen van wat bij hen past. Dit laat onverlet dat een goede en intensieve orientatie op de vervolgstudie op het voortgezet onderwijs moet starten.

Vraag5

Hoe beoordeelt u de invoering van een toelatingsrecht voor iedere student die zich aanmeldt voor een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 en die aan de vooropleidingseisen voldoet?
Dit is noodzakelijk (maar nog niet voldoende) om zo veel mogelijk jongeren voor het onderwijs te behouden.
Voor wat betreft de beperking dat er minder studenten kunnen instromen bij een gelimiteerd aantal stageplekken: dit dienen studenten en RMC wel te kunnen controleren aan de hand van een objectief en transparant overzicht.

Vraag6

Wat vindt u ervan dat dit toelatingsrecht zodanig is afgebakend dat mbo-instellingen de mogelijkheid hebben om studenten te weigeren die:
-In de afgelopen drie jaar al aan drie verschillende opleidingen ingeschreven zijn geweest of
-In de afgelopen zes jaar gedurende drie aaneengesloten jaren ingeschreven zijn geweest zonder diploma te halen?
Niet alleen keuzeproblemen of gebek aan discipline liggen aan de basis van tussentijdse uitval. Gemeenten werken met Jeugdhulp en andere kketenpartners hard aan het oplossen van persoonlijke problemen als psychische klachten, schuldenproblematiek etc, die vaak leiden tot (herhaalde) uitval. Wanneer deze problemen tot het verleden van een student behoren, vind ik dat zij een nieuwe kans moeten krijgen, ongeacht de afbakening die in het wetsvoorstel staat.