Regels over de ordening van het aanbod van voorzieningen op verzorgingsplaatsen
Reactie
Naam | Vakcentrum (mr. V. van Egmond) |
---|---|
Plaats | Woerden |
Datum | 17 april 2025 |
Vraag1
U kunt tot en met 24 april via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. Graag horen we wat u van de voorgestelde regeling vindt.Het wetsvoorstel bevat nog geen keuze over het aantal vergunningen dat per verzorgingsplaats (voor opladen of een shop) wordt verleend. Wel staat vast dat het aantal beperkt is tot één of enkele aanbieders per voorziening. Bij één aanbieder per voorziening is er sprake van concurrentie tussen verzorgingsplaatsen. Bij meerdere aanbieders is er sprake van concurrentie op verzorgingsplaatsen. Wij horen graag welke vorm van concurrentie uw voorkeur heeft en waarom. Hiervoor stellen wij u graag de volgende vraag:
Heeft u een voorkeur voor één of meerdere aanbieders van eenzelfde voorziening (laden/shop)?
Meerdere aanbieders zorgt voor meer keuzevrijheid voor weggebruikers. Daar staat tegenover dat werken met meerdere aanbieders meer ruimte vraagt op de verzorgingsplaats. Er is dus bijvoorbeeld minder ruimte voor andere voorzieningen, zoals parkeren, groen en/of picknicktafels. Mogelijk heeft het ook gevolgen voor de overzichtelijkheid en veiligheid van de verzorgingsplaats.
Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandig ondernemers en franchisenemers met leden in diverse sectoren zoals supermarkten, foodspeciaalzaken en biologische winkels, brengt hierbij haar zienswijze naar voren ten aanzien van het ‘Wetsvoorstel Wet Marktordening Voorzieningen Verzorgingsplaatsen’
Wij hebben met interesse kennisgenomen van het wetsvoorstel, en waarderen de intentie om potentiële gegadigden een meer gelijkwaardige kans te bieden bij het verdelen van de vergunningen voor shops op verzorgingsplaatsen die bovendien past bij een goede en veilige inrichting van de verzorgingsplaatsen.
Wij pleiten er dan ook voor om bij het opstellen van het inrichtingsplan nadrukkelijk
rekening te houden met de mogelijk negatieve effecten op de bestaande detailhandel
structuur in omliggende buurten en wijken en de toegankelijkheid van de veiling voor
kleinere, zelfstandige ondernemers / franchisenemers.
De Nederlandse verzorgingsplaatsen vormen niet alleen een rustpunt voor de automobilist, maar kunnen ook een podium zijn voor de kracht van lokaal ondernemerschap. Een goed kopje koffie, een vers broodje of een vriendelijk gezicht achter de toonbank maakt het verschil voor reizigers onderweg. Zelfstandige franchisenemers brengen deze gastvrijheid dagelijks in praktijk in dorpen en steden door heel Nederland. Wij zien in de verzorgingsplaatsen een kans om dit ondernemerschap ook daar tot bloei te laten komen – kleinschalig waar het kan, professioneel en klantgericht waar het moet. Door bewust te werken aan een gezond lokaal ondernemerslandschap, krijgt de reiziger niet alleen keuze, maar ook kwaliteit en herkenbaarheid.