Internetconsultatie

Denk mee over nieuwe wetten en regels

Uw mening geven over nieuwe wetten en regels, voordat ze definitief worden? Dat kan. De overheid verzamelt via deze website ideeën van burgers en bedrijven over wetsvoorstellen. Dit worden consultaties genoemd. Denkt u ook mee?

Zoek een publicatie

Voor u geselecteerd

Uitgelichte wetsvoorstellen

Wetsvoorstellen worden uitgelicht als ze belangrijk kunnen zijn voor veel mensen. Bijvoorbeeld omdat het onderwerp nu in de samenleving speelt. Of omdat ze grote gevolgen hebben voor burgers of bedrijven. Wat is úw mening over deze voorstellen? Hoe werkt internetconsultatie

Wijziging van de Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ ivm uniform verrekenen inkomsten naast uitkering

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Organisatie en beleid 28-10-2024
Bekijk consultatie Wijziging van de Regeling Participatiewet, IOAW en IOAZ ivm uniform verrekenen inkomsten naast uitkering

Regeling leeruitkomsten hoger onderwijs

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Hoger onderwijs 27-09-2024
Bekijk consultatie Regeling leeruitkomsten hoger onderwijs

Eerste aanvullingswet nieuw Wetboek van Strafvordering

Ministerie van Justitie en Veiligheid

Criminaliteit, Strafrecht 20-09-2024
Bekijk consultatie Eerste aanvullingswet nieuw Wetboek van Strafvordering

Actuele wetsvoorstellen

Lopende consultaties

Op deze website krijgt u informatie over wet- en regelgeving die door het kabinet of het parlement wordt voorbereid en waarover via internet wordt geconsulteerd. U kunt reageren op nieuwe voorstellen voor wet- en regelgeving, zodat uw reactie bijdraagt aan een verbetering van de regelingen.

Hieronder zijn alle consultaties over concept-regelingen vermeld waarop u nu kunt reageren. Via de zoekfunctie kunt u ook afgeronde consultaties zoeken en bekijken.

  • Beleidsvisie ECZA 2024

    Een expertisecentrum voor een zeldzame aandoening is vaak een instelling binnen een ziekenhuis waar ze veel weten over een bepaalde zeldzame aandoening. Om een erkenning te krijgen als expertisecentrum kan je een aanvraag doen bij het ministerie van VWS. Met een erkenning kan een instelling aansluiten bij een Europees Referentie Netwerk (ERN). Hiermee kan de kennis en ervaring over de zeldzame aandoening binnen Europa worden gedeeld. Het ministerie van VWS heeft samen met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) een procedure ingericht om een aanvraag als expertisecentrum voor een erkenning te toetsen. Hierbij wordt gekeken of de aanvragende instelling voldoet aan bepaalde eisen. Deze eisen staan beschreven in een beleidsvisie. De huidige beleidsvisie is opnieuw bekeken en verbeterd zodat deze beter past bij de huidige praktijk. Deze aanpassingen zijn opgenomen in een nieuwe beleidsvisie waar u op kunt reageren.

  • Wijziging regeling handel in emissierechten

    Deze regeling strekt tot wijziging van de Regeling handel in emissierechten om deze in lijn te brengen met recent gewijzigde Europese regelgeving. Het gaat om richtlijn 2023/959 en uitvoeringsverordeningen 2023/2122, 2022/996, en 2022/2448.

  • Herijking fiscale bodem(voor)recht

    Bij de inning van belastingschulden geniet de Belastingdienst een bijzondere positie dankzij onder meer fiscale voorrecht. Dit fiscale voorrecht komt in principe na het hypotheek- en pandrecht, tenzij sprake is van een bezitloos pandrecht dat door een andere schuldeiser is gevestigd op een zogenaamde bodemzaak. In dat geval gaat het fiscale voorrecht boven dat pandrecht (het zogenaamde bodemvoorrecht). Voorts kan de Belastingdienst onder bepaalde voorwaarden verhaal nemen op zaken die zich op de bodem van de belastingschuldige bevinden, maar eigendom zijn van een derde (het bodemrecht). Het bodemvoorrecht en bodemrecht vormen samen het fiscale bodem(voor)recht.

  • SPUK Huiselijk geweld en kindermishandeling

    Deze consultatie gaat over een conceptregeling specifieke uitkering specialistische functies aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling (SPUK). Deze SPUK regelt enkele specialistische functies in het domein van huiselijk geweld en kindermishandeling die landelijke samenwerking vereisen. De doelgroep van deze functies is te klein om lokaal of regionaal te organiseren.

  • Besluit opgave bijdragende lading HNS-stoffen

    Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt het Besluit opgave bijdragende lading HNS-stoffen voor. Dit besluit is van toepassing op ontvangers van gevaarlijke en schadelijke stoffen na transport over zee. In het besluit zijn nadere regels opgenomen over het tijdstip en de manier van rapportage van de ontvangen hoeveelheid bijdragende lading op grond van het HNS-verdrag (zie ‘ondersteunende documenten’). Ontvangers kunnen ook van verplichting tot rapportage worden vrijgesteld.

  • Verzamelwijziging Kadasterwet

    Het wetsvoorstel repareert een aantal tekortkomingen in de Kadasterwet waar het Kadaster en zijn klanten hinder van ondervinden. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om technische, beleidsluwe wijzigingen van privaatrechtelijke aard.

  • Regeling tot verlenging en wijziging van de SLIM-regeling

    Met de SLIM-regeling stimuleren we een leerrijke werkomgeving in het mkb. Het is een subsidie voor activiteiten gericht op leren en ontwikkelen. De regeling is sinds 2020 beschikbaar en loopt aan het eind van dit jaar af omdat de maximale termijn van 5 jaar is bereikt. De regeling moet daarom verlengd worden door middel van een wijzigingsregeling. Naast de verlenging wordt een aantal inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd om de regeling meer in lijn te brengen met het Uniform Subsidiekader. Ook vervalt de mogelijkheid voor grootbedrijven om subsidie aan te vragen en kan er geen subsidie meer worden aangevraagd voor het aanbieden van praktijkleerplaatsen.

  • Functioneel toepassingsgebied IPv6 verduidelijken (standaard voor veiliger internet)

    Forum Standaardisatie toetst of het toepassingsgebied voor IPv6 op de 'pas toe of leg uit'-lijst van het Forum Standaardisatie kan worden verduidelijkt. Daarbij wordt tevens getoetst of de benaming op de lijst kan worden verduidelijkt en gewijzigd van "IPv6 en IPv4" naar "IPv6". In deze openbare consultatie kunt u reageren op het advies van de experts die betrokken waren bij het expertonderzoek voor deze toetsing.

  • Eindejaarsregeling 2024

    De fiscale wetgeving is constant aan veranderingen onderhevig. Dit vergt voortdurend inhoudelijke wijzigingen en technisch onderhoud. Daarom moet er in sommige gevallen wetgeving aangescherpt, versoepeld of verduidelijkt worden.

  • Pakketwijziging 2024-1 Nationaal Frequentieplan 2014

    Dit ontwerpbesluit strekt tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan 2014 (NFP). Het NFP is het bestemmingsplan voor (radio)frequentieruimte, waarmee de minister van EZ ondermeer vaststelt welke frequentieruimte kan worden gebruikt voor welke toepassingen. Het ontwerpbesluit wordt voorbereid met behulp van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure.

  • Wet toekomstbestendige Huurcommissie

    Deze consultatie gaat over een wetsvoorstel dat wijzigingen voorstelt om de werking van de Huurcommissie te verbeteren waarmee huurders en verhuurders beter kunnen worden geholpen om conflicten op te lossen zonder dat een dure en tijdrovende gang naar de rechter nodig is. De Huurcommissie is een onafhankelijke, onpartijdige en landelijk opererende organisatie in Nederland die geschillen tussen huurders en verhuurders beslecht, voornamelijk op het gebied van huurprijzen, onderhoudsgebreken en servicekosten.

  • Regeling verplicht elektronisch procederen inzake conservatoir beslag

    Deze regeling verplicht advocaten om beslagrekesten voortaan langs elektronische weg in te dienen bij de voorzieningenrechter. Ook de indiening en uitwisseling van overige stukken en mededelingen in die zaken gaat bij advocaten voortaan verplicht langs elektronische weg. De verplichting is beperkt tot verzoekschriftprocedures bij de voorzieningenrechter inzake conservatoir beslag.

  • AMvB CBS opvragen energiegegevens voor Europese statistieken

    Het Besluit gegevensverwerving CBS geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de bevoegdheid om bij categorieën bedrijven en andere rechtspersonen specifieke gegevens op te kunnen vragen om Europees verplichte statistieken te produceren. 

  • Wijzigingsregeling Omgevingsregeling (aanpassing Safeti-NL en Rekenvoorschrift omgevingsveiligheid)

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Omgevingsregeling. Als onderdeel van het omgevingsveiligheidsbeleid moet voor een aantal milieubelastende activiteiten een risicocontour worden berekend. De voorgenomen wijziging wijst een nieuwe versie van de voorgeschreven rekensoftware (Safeti-NL) en het bijbehorende Rekenvoorschrift omgevingsveiligheid van het RIVM aan.

  • Aanpassing Maatregelenbesluit socialezekerheidswetten en Besluit Participatiewet vanwege Participatiewet in balans

    Met wijziging van het Maatregelenbesluit worden de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) toegevoegd aan het Maatregelenbesluit. Ook worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd in het besluit, die moeten bijdragen aan een meer evenredig maatregelenbeleid. Voor het Besluit Participatiewet worden enkele wetstechnische wijzigingen voorgesteld die voortvloeien uit het wetsvoorstel Participatiewet in balans.

  • Consultatie AVV-aanvraag communicatie sierteeltsector

    AVV-aanvraag sierteeltsector. De erkende brancheorganisaties de vereniging Brancheorganisatie Sierteeltproducten (BO Sierteelt) verzoekt de Minister van LVVN om een verbindend verklaring van voorschriften op het gebied van het collectieve communicatieprogramma en de financiering daarvan.

  • Regeling beleidsvoorbereiding en verantwoording waterschappen

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling beleidsvoorbereiding en verantwoording waterschappen (hierna de regeling). De regeling bepaalt onder andere hoe de kengetallen berekend worden, die door waterschappen worden gebruikt. De wijziging zorgt ervoor dat deze regeling aansluit op wijzigingen die in het Waterschapsbesluit worden doorgevoerd. Hiermee wordt de huidige praktijk in de regelgeving geborgd.

  • Ontwerpbesluit Datadeling netbeheerders

    Bij de behandeling van de Energiewet in de Tweede Kamer is een amendement van het lid Kröger aangenomen. Het amendement bevat een grondslag voor het verstrekken van de energiegebruiksgegevens van bedrijven en instellingen aan de omgevingsdiensten ten behoeve van het toezicht op de energiebesparingsplicht. Onderhavig ontwerpbesluit geeft uitwerking aan deze grondslag, door partijen aan te wijzen die de informatie zullen verstrekken en de benodigde gegevens nader te definiëren.

  • Besluit gegevensverwerking bij discriminatie op de BES

    Het Besluit bevat regels over gegevensverwerking en privacybescherming voor de komende antidiscriminatievoorziening (ADV) BES: welke persoonsgegevens mogen worden verwerkt, aan wie mogen ze worden verstrekt en hoe lang mogen ze worden bewaard. Ook bevat het Besluit regels over de (ICT-)veiligheid van de ADV BES.

  • Wijzigingen ten behoeve van de Centrale Database Taxivervoer (CDT)

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van het ‘Besluit Personenvervoer’ en het 'Arbeidstijdenbesluit vervoer'. Daarnaast heeft het ministerie een concept regeling ‘Centrale Database Taxivervoer’ opgesteld. In de huidige regelgeving wordt het toezicht op onder andere arbeids- en rusttijden geregeld. Dit is echter moeilijk te handhaven.  

  • Handreiking voor een veilig ontwerp en het veilig bedrijven van kernreactoren

    De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) herziet de Handreiking voor een Veilig Ontwerp en het veilig Bedrijven van Kernreactoren (VOBK). Regelmatig bekijkt de ANVS of het VOBK aansluit bij de laatste ontwikkelingen en of deze goed te gebruiken is. Voor deze herziening halen we reacties op van burgers, de nucleaire industrie en andere betrokken partijen.

  • Subsidieregeling AtJ brandstoffen

    For English information regarding this consultation see the English consultationdocuments and answer form below ‘Relevante documenten’.

  • Subsidieregeling P2X brandstoffen

    For English information regarding this consultation see the English consultationdocuments and answer form below ‘Relevante documenten’.