Wijziging Urm ter implementatie 5e AP

Reactie

Naam Heijdra Vleesvee (E.A.S. Heijdra)
Plaats IJsselstein
Datum 15 juli 2014

Vraag1

Wat is uw zienswijze ten aanzien van deze wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet?
Door de inspanning van veehouders zijn vergaande resultaten bereikt. Denk aan verbetering van de waterkwaliteit, effect op kwaliteit en opbrengst van gewassen. Anno 2014 staat beleid bijna haaks op onderzoeken uit de praktijk. Resultaten van praktijkonderzoek worden genegeerd. Injecteren van drijfmest wordt in de rest van de wereld bestraft. In NL worden we er echter toe verplicht, met desastreuze gevolgen voor bodem, bodemleven, vruchtbaarheid van de bodem en de groei van de gewassen. Dit heeft tot direct gevolg dat veehouders minder opbrengst hebben van de zeer dure landbouwgrond in ons land, zowel kwantitatief als kwalitatief.
In deze regeling wordt de gebruiksnorm voor luzerne niet verhoogd ondanks aangenomen motie van mevrouw Dik-Faber. Ook zijn een groot aantal zaken onopgelost gebleven, zoals het toestaan van het uitrijden van vaste mest op gras gedurende het hele jaar. Zoals recentelijk bleek uit de derogatierapportage, wordt onder gras op zowel zand, klei als veen de door de overheid gewenste 50 mg nitraat ruimschoots gehaald. Waarom is de vrijstelling om vaste stromest het jaarrond uit te rijden dan toch niet meegenomen? De voordelen van vaste stromest voor zowel weidevogelbeheer als bodemvruchtbaarheid zijn inmiddels bekend. Het Jaarrond uitrijden van deze mest, is en blijft zeer gewenst vanuit meerdere opzichten.
Voor wat betreft de totstandkoming van derogatie in 2014: het wijzigen van diverse zeer belangrijke spelregels tijdens de periode dat vele veehouders in spanning afwachtten of derogatie voor hen toch nog geregeld zou worden heeft een zeer onprofessionele en oneerlijke indruk achtergelaten over alle betrokken sectoren heen. Het draagvlak voor nog meer extra regelgeving welke de Nederlandse boer nog verder op concurrentieachterstand plaatst ten opzichte van EU collega’s is tot ver onder 0 gedaald. De overheid moet met werkbare, uitvoerbare en handhaafbare wet- en regelgeving komen die de Nederlandse veehouders weer in staat stelt een bestaansrecht te hebben in de sector die voor de Nederlandse exportpositie zo belangrijk is.
Een gedragen mestbeleid met oog voor uitvoerbaarheid op basis van de werkelijke effecten op het milieu, kan bijdragen aan het herstellen van het draagvlak. Het huidige mestbeleid is vooral het kloppend maken van een sommetje in plaats van verantwoord omgaan met de productie een aanwending van mest als groeistof. Vele veehouders hebben daarover hele goede, innovatieve ideeën. Maak daar gebruik van!