Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2675 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Gezin krijgt bescherming in de Grondwet

    Dit wetsvoorstel neemt in de Grondwet op dat ieder recht heeft op respect voor zijn gezinsleven en ook het recht van een ieder om te weten wie zijn biologische ouders zijn. De economische, sociale en culturele belangen van het gezin moeten wettelijk gewaarborgd zijn. Bovendien moet de regering zich in ieder geval jaarlijks verantwoorden over de staat van het gezin.

  • Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers in verband met beveiligingsmaatregelen voor decentrale bestuurders

    Om de veiligheid van decentrale bestuurders te verhogen, maakt deze nieuwe regeling maatwerk mogelijk bij het nemen van beveiligingsmaatregelen. 

  • Voorstel van wet tot wijziging van de Wet kinderopvang in verband met verbetermaatregelen in de gastouderopvang

    In dit wetsvoorstel worden enkele wijzigingen geregeld ten behoeve van de gastouderopvang. De voorgestelde wijzigingen richten zich op drie onderwerpen:

  • Tijdelijk besluit experiment inspanningsplicht WW

    Het kabinet is voornemens middels een experiment meer inzicht over de sollicitatieplicht, als invulling van de inspanningsplicht in de Werkloosheidswet (WW), te verkrijgen. Het kabinet vindt het belangrijk dat hier bruikbare kennis uit voortkomt om de effectiviteit hiervan te versterken. Dit Besluit maakt het mogelijk om (1) te onderzoeken wat de absolute werking en effectiviteit van de sollicitatieplicht als invulling van de inspanningsplicht in de WW is en (2) wat het effect is van een alternatieve invulling met aandacht voor individuele afspraken.

  • Wet op de politieke partijen - aangevuld

    --Tweede consultatie ronde--

  • Aangepast ontwerpbesluit NFP-wijziging PAMR-band

    De PAMR-vergunning in de 450 - 470 MHz-frequentieband loopt november 2024 af. Het ministerie van EZK is voornemens om een deel van de frequentieruimte opnieuw uit te geven via ‘verdeling op afroep’. Het gaat om één landelijke vergunning. Na een eerste consultatieronde zijn het ontwerpbesluit en de ontwerpvergunning aangepast. U wordt uitgenodigd (opnieuw) uw zienswijze te geven.

  • Regeling zorgmedewerkers met langdurige post-COVID klachten

    Met deze regeling wordt een specifieke groep zorgmedewerkers eenmalig financieel ondersteund. Zorgmedewerkers die voldoen aan de voorwaarden van de regeling kunnen eenmalig een bedrag van € 15.000 per persoon ontvangen. Deze financiële ondersteuning is aanvullend op de bestaande ondersteuningsmaatregelen voor iedereen met post-COVID klachten én op het stelsel van sociale zekerheid voor iedere werknemer die meer dan twee jaar ziek is. 

  • Subsidieregeling procesondersteuning voor opschaling renovatieprojecten

    De subsidieregeling procesondersteuning voor opschaling renovatieprojecten (SPOR) geeft subsidie voor de procesondersteuning van samenwerkingsverbanden van woningeigenaren. Woningeigenaren kunnen verhuurders of eigenaar-bewoners zijn. Deze samenwerkingsverbanden hebben als doel het bundelen van hun woningen en daarmee gezamenlijk opschalen van renovatieprojecten ter verduurzaming van huur- en koopwoningen.

  • Wijziging van het Besluit kwaliteit kinderopvang in verband met het stellen van regels over meertalige kinderopvang

    Dit besluit is de uitwerking van het wetsvoorstel dat de Wet kinderopvang wijzigt ten behoeve van meertalige kinderopvang. In dit besluit worden aanvullende voorwaarden voor meertalige dagopvang en meertalige buitenschoolse opvang geregeld. Het gaat daarbij om aanvullende voorwaarden voor het pedagogisch beleidsplan en voorwaarden waaronder tijdelijk meer dan 50% van de openingstijd per dag de Duitse, Engelse of Franse taal als voertaal mag worden gebruikt.

  • Denk mee met de Staatscommissie rechtsstaat

    De Staatscommissie rechtsstaat is ingesteld om te bekijken of de rechtsstaat in Nederland goed werkt. Hierbij kijkt de staatscommissie vooral of het de rechtsstaat lukt burgers goed te beschermen. De commissie zal hierover een onafhankelijk advies uitbrengen aan de regering, het parlement en de rechtspraak. De Staatscommissie rechtsstaat nodigt iedereen uit om via deze website ervaringen te delen en mee te denken over verbeteringen van onze rechtsstaat.