Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2691 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Regeling implementatie ETS

    Aanleiding voor de wijziging van de Regeling handel in emissierechten vormt richtlijn (EU) 2023/959 van het Europees Parlement en de Raad van 10 mei 2023 tot wijziging van richtlijn 2003/87/EG tot vaststelling van een systeem voor handel in broeikasgasemissierechten binnen de Unie en Besluit (EU) 2015/1814 (PbEU 2023, L130) (hierna: richtlijn 2023/959), en diverse gedelegeerde en uitvoeringshandelingen die zijn vastgesteld naar aanleiding van richtlijn 2023/959. Het gaat om de Verordening monitoring en rapportage emissiehandel, Verordening kosteloze toewijzing van emissierechten en de Verordening klimaatneutraliteitsplannen voor de kosteloze toewijzing van emissierechten.    

  • Wet vereenvoudiging non-binaire geslachtsvermelding

    Dit wetsvoorstel maakt het makkelijker om een non-binaire geslachtsvermelding ('''X'') te registreren. Door dit wetsvoorstel kunnen mensen die een non-binaire geslachtsvermelding willen laten registreren dit eenvoudig doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente. Dat is dezelfde procedure als die nu geldt voor transgender personen. 

  • Tijdelijke experimentenregeling nieuwe stembiljetten

    De Tijdelijke experimentenregeling nieuwe stembiljetten regelt een aantal zaken ten aanzien van het nieuwe stembiljet. Er worden voornamelijk modellen vastgesteld voor het stembiljet en het daarbij behorende overzicht van kandidaten. Ook worden er processen-verbaal voor bij het experiment met een nieuw stembiljet vastgesteld.

  • Wijziging van de Tijdelijke subsidieregeling onderzoek en experimenten duurzame inzetbaarheidsinterventies en het Instellingsbesluit Adviespanel beoordeling van de aanvragen

    Op 3 mei 2022 is de Tijdelijke subsidieregeling onderzoek en experimenten duurzame inzetbaarheidsinterventies gepubliceerd. Het was mogelijk om van 23 mei tot 24 juni 2022 subsidie aan te vragen. In 2024 opent een nieuw aanvraagtijdvak. Met deze wijziging worden dat aanvraagtijdvak en het bijbehorende subsidieplafond vastgesteld. Naar aanleiding van de evaluatie van het eerste aanvraagtijdvak worden er ook enkele wijzigingen doorgevoerd om de regeling toegankelijker en beter uitvoerbaar te maken.

  • Recht op digitaal consult voor zover passend bij goede zorg

    Dit wetsvoorstel zorgt dat patiënten hun zorgverlener kunnen verzoeken om een consult digitaal te doen (videoconsult). Een zorgverlener dient in dat verzoek mee te gaan, tenzij hij dan geen goede zorg kan leveren. Ook moet de zorgaanbieder zich zo organiseren dat digitale consulten kunnen worden aangeboden, denk aan een geschikte app en camera. 

  • Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst

    De Wet vaste huurcontracten schaft het gebruik van tijdelijke huurcontracten af. De wet maakt het wel mogelijk om voor bepaalde wenselijke situaties onder strenge voorwaarden toch tijdelijke huurcontracten af te sluiten. Dit geldt ook voor specifieke groepen waar een uitzondering voor is gemaakt. Voor deze groepen blijft een tijdelijk huurcontract mogelijk. De essentie van het wetsvoorstel (vaste contracten zijn de norm) blijft hiermee alsnog overeind. In deze regeling worden de groepen op verzoek van de Tweede Kamer door de minister aangewezen en vastgelegd. 

  • Wijziging Regeling CO2-heffing industrie i.v.m. monitoring afvalverbrandingsinstallaties

    Sinds 1 januari 2021 vallen industriële bedrijven onder de regels van de nationale CO2-heffing industrie. Afvalverbrandingsinstallaties (AVI's) vallen hier ook onder. Vanaf 1 januari 2024 zullen AVI's ook vallen onder de regels van het Europese emissierechtenhandelssysteem (EU ETS). In de Nederlandse wetgeving worden bedrijven die onder het EU ETS vallen "broeikasgasinstallaties" genoemd. Daarom worden AVI's vanaf 1 januari 2024 niet langer beschouwd als AVI's, maar als "broeikasgasinstallaties voor de verbranding van stedelijk afval". Omdat de CO2-heffing industrie sterk verbonden is met het EU ETS, is het belangrijk om de regels voor het monitoren, rapporteren en controleren van deze installaties aan te passen. Deze aanpassingen worden gemaakt door wijziging van de Regeling CO2-heffing industrie. Zo worden onnodige verplichtingen voor broeikasgasinstallaties voor de verbranding van stedelijk afval (voorheen AVI's) voorkomen.

  • Wijziging Embryowet naar aanleiding van de derde evaluatie

    In de Embryowet staan regels om ervoor te zorgen dat artsen, laboranten en onderzoekers zorgvuldig omgaan met eicellen, zaadcellen en embryo’s.  Onderzoekers en artsen die met embryo's werken moeten zich aan regels  houden. Met de voorgestelde wijziging worden deze regels aangepast. Door de aanpassingen houdt de wet beter rekening met nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen. 

  • Uitwerking eisen abortuspil huisarts

    De Tweede en Eerste Kamer hebben het initiatiefwetsvoorstel aangenomen dat mogelijk maakt dat huisartsen de abortuspil mogen verstrekken. Het gaat hierbij om vrouwen die tot negen weken zwanger zijn en deze zwangerschap willen afbreken.

  • Verlaging maximale kredietvergoeding BES

    De regeling financiële markten BES 2012 wordt gewijzigd om het maximale kredietvergoedingspercentage in Caribisch Nederland te verlagen. Deze wordt in drie jaar stapsgewijs verlaagd van 22 procent tot 19 procent.