Richtlijn collectieve beheersorganisaties

Reactie

Naam ABMD (A. Roland)
Plaats Hilversum
Datum 19 oktober 2012

Vraag1

Titel II (Transparantie en Governance)

Hoe kijkt u aan tegen het voorstel om op Europees niveau te voorzien in minimumregels voor transparantie en governance voor alle cbo’s?


De ABMD ondersteunt dit voorstel volledig.

Vraag2

Vindt u dat het voorstel voldoende waarborgen voor gebruikers en rechthebbenden bevat?
Wij beperken ons bij de beantwoording van deze vraag tot het gebruikers deel en zijn de mening toegedaan dat het voorstel naar onze mening zou mogen worden aangescherpt op gebied van transparantie van voorwaarden en tarieven en de wijze waarop tarieven tot stand komen. De ABMD is groot voorstander van het instellen van een Europees orgaan voor beslechten van geschillen tussen gebruikers en rechtenbeheerders over licentievoorwaarden, zoals omschreven in Titel IV artikel 35.

Vraag4

Titel III (Multiterritoriaal licentiëren)

Wat vindt u van de gekozen insteek van de Commissie?
De ABMD kan zich grotendeels vinden in de insteek van de Commissie. Naar de mening van de ABMD zijn de rechten van de gebruikers in Titel III echter onderbelicht en biedt het voorstel nog te weinig garanties voor gebruikers ten aanzien van gelijkwaardige behandeling binnen de landen van de EU. Doordat de CBO’s de mogelijkheid hebben om hun locale tarieven op te leggen aan de licenserende CBO wordt naar onze mening voorbij gegaan aan de beginselen van het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap waarin uitgegaan wordt van een gemeenschappelijke markt en een ruimte zonder binnengrenzen. De leden van de ABMD hebben behoefte aan een one-stop loket waarbij zij de exploitatie in de diverse landen binnen de EU kunnen afrekenen tegen voorwaarden die met elkaar concurrerend zijn. Door deze concurrentie dwingend op te leggen zullen tarieven
en voorwaarden vanzelf harmoniseren.

Vraag5

Ziet u aanleiding om naburige rechten ook onder het voorstel te laten vallen? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet? Kent u voorbeelden van problemen bij de inning van naburige rechten?
De ABMD is sterk van mening dat de naburige rechten in het voorstel moeten worden meegenomen. Ten aanzien van de problemen die wij op dit vlak ondervinden verwijzen wij naar de door ons aangeleverde schriftelijke reactie. De ABMD heeft in de achterliggende jaren een aanzienlijk dossier opgebouwd van correspondentie met rechtenbeheerders binnen de EU waaruit blijkt dat er op geen enkele wijze sprake is van een Europese gedachte.

Vraag7

Hoe verwacht u dat de markt zich ontwikkelt als het richtlijnvoorstel wordt aangenomen?
Naar wij verwachten zal de richtlijn een positieve uitwerking hebben. Essentieel hierbij is dat ook de naburige rechten onder de richtlijn zullen vallen, daar de effecten van de richtlijn anders beperkt worden.

Bijlage