Wet Basisregistratie ondergrond

Reactie

Naam Arcadis (F. de Bree)
Plaats Apeldoorn
Datum 6 september 2011

Vraag1

Heeft u suggesties voor verbetering van het wetsvoorstel of de memorie van toelichting? Zijn er onduidelijkheden?
Geaggregeerde en bulkgegevens
Graag zien we in de wet een hoofdstuk over bulkgegevens, aangezien daar de BRO om draait. Een boorfirma zet een groot aantal boringen per project. Een afnemer neemt een groot aantal boringen af per project.
- Inzage in de BRO via internet is kosteloos (art 27). Zijn bulkleveringen ook gratis?
- Wordt de BRO op zo’n manier ingericht dat de aggregatie van de gegevens on-the-fly kan plaatsvinden bij de afnemer? Wordt er in dat geval qua performance voldaan aan de SLA’s die binnen het stelsel van basisregistraties gebruikelijk zijn?
- Komen er services zodat bronhouders grote hoeveelheden gegevens kunnen uploaden? Zijn deze kosteloos voor de bronhouders?

Gebruiksplicht
- Er is onduidelijkheid over de gebruiksplicht. In de MvT 6.2 staat: “Er geldt, met andere woorden, geen absolute uitvraagverplichting bij elke handeling of voor elk te nemen besluit.” In de paragraaf daarna worden situaties toegelicht wanneer er geen gebruiksplicht is. De laatste paragraaf zegt dat “het aan de raadpleger is om te beoordelen of de in de basisregistratie ondergrond opgenomen gegevens geschikt zijn voor het gebruiksdoel.” Kortom, de MvT geeft geen helderheid in hoeverre de verplichting van gebruik gaat, en strookt ook niet geheel met de gerelateerde artikelen uit de wet (art 29 tot 31).

Terugmelding
In 6.3.3 ad a staat: “Wanneer een terugmelding betrekking heeft op een gebruiksrecht of infrastructuur zal het onderzoek van de bronhouder in vrijwel alle gevallen bestaan uit een controle of de in de BRO opgenomen gegevens overeenstemmen met de gegevens in het onderliggende brondocument.”
- Het te checken brondocument zit toch in de het register voor brondocumenten, waaruit TNO de gegevens voor de “eigenlijke registratie ondergrond” wint, zoals benoemd in MvT 5.1?
- Dient de bronhouder een boekhouding erop na te houden van de brondocumenten, zodat kan worden gecheckt wat is aangeleverd?
- Paragraaf 6.3.4 geeft aan dat terugmeldingen op verkenningen onderzocht moeten worden door zowel bronhouder als TNO. Hoe wordt dit in het register bijgehouden? Hebben beiden 3 maanden min 10 dagen de tijd voor onderzoek?

- Kunnen private partijen en burgers ook terugmeldingen doen op modellen?
- Wordt er terugkoppeling gegeven over acceptatie / afwijzing van terugmelding op de modellen.
- Dienen overheden terugmeldingen van afnemers door te zetten, te monitoren en terug te koppelen aan de afnemer?

Vraag3

Welke risico’s ziet u bij de invoering van het wetsvoorstel? Op welke wijze kunnen deze risico’s beheerst worden?
Voor onduidelijkheden, neem gerust contact met ons op:
floris.debree [at] arcadis.nl